Organ Doku ve Tedavi Yardımları

Organ ve doku nakli yapılabilmesi için öncelikli olarak organ nakli yapılacak kişinin (alıcının) vakıf üyesi veya yararlananı olması şartı aranır.Organ bağışı yapacak kişiye (verici donör) ait bir fark faturası çıkması halinde ise bu tutarlar, faturalandırılması şartıyla alıcı(vakıf üyesi yararlananı) üzerinden ödenecektir.

Organın kadavradan alınması durumunda Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) geçen “transplantasyon için kadavradan organ alımı” işlemi üzerinden ödeme yapılır.

Kemik iliği nakli tedavilerinde; hastaların anne, baba, kardeş ve çocuklarından, HLA doku grubu uyumlu verici bulmak amacı ile yapılan doku uyumluluk testlerinin giderleri (düşük rezolüsyon DNA veya serolojik testler) ile bu adaylar arasından uygun vericisi bulunamayan hastaların, toplam 10 adayı geçmemek üzere dördüncü dereceye kadar akrabalarından (dördüncü derece dahil) ek HLA doku grubu belirleme testlerine ait kişinin sosyal güvencesi dışında bir fark oluşması halinde, bu fark vakıf limitlerince karşılanabilmektedir.

Uygun kemik iliği dokusu bulunması halinde yapılacak tedavi işlemleri için organ nakli maddesindeki uygulamalar esas alınarak ödeme yapılacaktır.