Akciğer Sağlığı


En sık görülen akciğer hastalıklarının başında pnömoni (zatürre) ve bronşit gibi enfeksiyonlar geliyor. Genellikle ateş, öksürük ve balgamla seyreden bu enfeksiyonları KOAH ve astım gibi akciğerin tıkayıcı hastalıkları takip ediyor. Bunlarda önde olan belirti ise nefes darlığı. Bunun yanında hırıltılı solunum ve öksürük de görülebiliyor. Solunumun en önemli organını vuran bir diğer hastalık ise eski zamanların çok sıkıntı yaratan “ince hastalığı” tüberküloz yani verem. Akciğerlerde su toplanması yani akciğer ödeminin de yer aldığı listenin en ölümcül hastalığı ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artış gösteren akciğer kanseri.

Akciğer sağlığı için neler risk oluşturur?

  • Sigara ve tütün akciğerin kesin kanıtlanmış en önemli düşmanıdır.
  • İyi havalandırılmayan tozlu ve hava değeri kirli ortamlarda bulunmak.
  • Kumaş kaplı yerler,
  • Kokulu ve asitli deterjan ve/veya kimyasallara çok sık maruz kalmak
  • Boya ve kimyasallarla sık uğraşıyorsak maskesiz çalışmak
  • Akciğer sağlığını korumak ve güçlendirmek için neler yapmalıyız?
  • En başta tütün ve sigara kullanımını kesinlikle keseliyiz.
  • Hava kalitesi kirli olan yerlerden mutlaka uzak durmalıyız. Bu tip alanlarda bulunmak zorunluluğumuz varsa mutlaka maske kullanmalıyız.
  • Ev, ofis gibi yaşam alanlarımızı mutlaka sık sık havalandırmalıyız.
  • Enfeksiyonlardan korunmak için, çok kalabalık, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.
  • Bağışıklığımızı güçlü tutmalı, vücudumuzun genel sağlığını korumalıyız.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmeli, mutlaka düzenli spor yapmalıyız.
  • Uyku düzenimiz kaliteli ve düzenli olmalı.
  • Rutin kontrollerimizi mutlaka yaptırmalıyız.

SOLUNUM KASLARINIZI GÜÇLENDİREN BESİNLER TÜKETİN

Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.

 KARBONHİDRAT TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN

 Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketimi vücutta karbondioksit miktarını arttırarak akciğere daha fazla yük getirir ve solunum güçlüklerine neden olur. Pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

DOYMUŞ YAĞLARDAN UZAK DURUN, ZEYTİNYAĞ TERCİH EDİN

Günlük enerjinin yağdan gelen oranı %30-45 olmalıdır. Doymuş yağlardan kaçınılmalıdır. Bu yüzden mutlaka soğuk sıkım zeytinyağı özellikle zeytinyağı, avokado yağı, çörek otu yağı, hindistan ceviz yağı, balık yağları, kabuklu yemişler ve tohum yağları gibi iyi kalite olan fonksiyonel yağları beslenmenizde bulundurmanız önemlidir.

MAGNEZYUM VE KALSİYUM KAYNAKLARI İLE DİYAFRAM KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN

 Magnezyum ve kalsiyum mineralleri diyafram kaslarının güçlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda akciğer hastalığı olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu düşme eğilimindedir. Yerine koymak için kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahılllar gibi besinler tüketilmelidir. Gerektiğinde D ve K vitamini takviyeleri hekim kontrolünde alınmalıdır.

AKCİĞER DOKULARINI KORUYAN A VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER TÜKETİN

A vitamini akciğerlerdeki epitel dokunun sağlıklı kalmasını sağlayarak, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. A vitamini, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı ve yumurta da bulunur. Karoten olarak bilinen provitamin A kaynaklarından havuç, kış kabağı gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde, kara lahana, ıspanak, maydanoz, pazı, fesleğen gibi yeşil yapraklı sebzelerde, kayısı, portakal, şeftali ve bunlar gibi sarı-turuncu meyvelerden destek alabilirsiniz.

SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARINDA ÇİNKO OLMAZSA OLMAZ

Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko; yağsız ette, istiridyede, yoğurtta, kabak çekirdeği, susam, yulaf, ceviz, nohut, mercimek ve tam tahıllı ürünlerde bulunur. 

BROKOLİ VE AVOKADOYA SOFRALARINIZDA MUTLAKA YER VERİN

Avokado içeriğindeki fligram maddesi sayesinde ve A, C, E, B1, B2 ve magnezyum bakımından zengin olmasıyla akciğer sağlığına iyi gelen diğer besinler arasındadır. Brokoli filizleri sülfüronan bileşeninden oldukça zengindir. Sülfüronan; solunum sistemini destekleyen bir bileşken aynı zamanda çok da kuvvetli bir anti inflamatuardır.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ YÜKSEK OLAN BESİNLERİ TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır. Fazla kilo, kalp için fazladan yük demektir. Bu da akciğerin daha fazla oksijen harcamasına yol açar. Fazla kilonun diyaframda oluşturduğu fazla yağlar da akciğerlerin genişlemesini engelleyebilir. Normal kilomum altında olmak da aşırı kilo kadar sıkıntılıdır. Çok zayıf olmak solunum kasları dahil tüm kasları zayıflatır. Ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı dayanma gücünü de azaltır. Fazla kilolu veya çok zayıf olmak zararlı olduğundan ideal kiloya ulaşılmalıdır.



© 2023 Türk Telekom Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı   Kullanım Şartları   Güvenlik   Gizlilik Politikamız   KVKK Politikası   Çerez Politikası